Tips voor het perfecte Jaren Twintig feest

september 01, 2015

De jaren twintig zijn het perfecte thema voor een glamorous verjaardagsfeest of bruiloft. Bereid je voor op een wilde avond met jazz, champagne en Manhattans. Je bent overigens in goed gezelschap: Madonna vierde onlangs haar 56e verjaardag volledig in jaren twintig stijl. Madonna weet natuurlijk hoe ze een feest in stijl moet geven. En wat Madonna kan, kan jij ook en beter.

Het zijn de Roaring Twenties, de roerende jaren twintig, in de Verenigde Staten het tijdperk van de drooglegging en de gangsters. Bars zijn gesloten als gevolg van zware belastingen op alcohol en bars die illegaal drank verkopen doen goede zaken. De jonge, wilde mensen, die bekend staan als "Flappers en Dappers", drinken, roken en dansen de hele nacht in deze zogeheten "speakeasies". Een wilde nacht zonder zorgen en met veel drank is het enige wat telt.

Wat te dragen? Voor de dames

In de jaren 1920, werd een nieuwe vrouw geboren: ze rookte, dronk, danste en ze mocht voor het eerst in de geschiedenis stemmen. De typische flapper-look bestond uit een korte bob met een gevederde haarband, een drop-waisted kralen cocktail jurk, over-the-knee kousen en een paar sexy pumps. Pimp deze look met een dramatische make-up met smokey eyes, gelakte nagels en donkere lippen, een lange sigarethouder, lekker veel parelkettingen en andere art deco stijl kettingeneen veren boa en maak het af met een elegant flaconnetje drank in je kousenband. Op de Pinterest pagina van Attic Empire vind je nog veel meer inspiratie voor haar, make-up en kleding in jaren 2o stijl.

Wat te dragen? Voor de heren

Kleed je als een "original gangster". Denk Al Capone - een krijtstreep pak met Fedora hoed, zwarte of witte bretels op een zwart overhemd, slobkousen op je lakschoenen, grote zegelringen, een pistool in je holster en uiteraard een dikke sigaar.

Leer de Charleston dansen!

De Charleston is een populaire dans die zijn oorsprong vindt in de jaren 1920. De dans werd heel immoreel en provocerend beschouwd en werd verboden in danszalen omdat ze te wild zou zijn. In de speakeasies danste uiteraard iedereen de Charleston. Het dansen werd gezien als een rebelse daad tegen de drooglegging en de autoriteiten.

Eten en drinken

Elke cocktail die je kiest is goed. De meerderheid van de hedendaagse cocktails zijn bedacht in de jaren 1920 om de kracht en de slechte smaak van de badkuip likeuren en moonshines te maskeren. De cocktails die populair in de Roaring Twenties waren bv. Between the Sheets, Mint Julep, the Old Fashioned. Champagne cocktails waren ook een grote hit.

Het decor

De overgrote meerderheid van de "speakeasies" waren vochtige, groezelige plaatsen. Enkele waren maar van het soort chic wat we zien in de films als The Great Gatsby. Deze selecte "speakeasies" waren glamoureuze, high-class bars en restaurants vaak geëxploiteerd door gangsters. De speakeasies van New York werden verborgen achter speelgoedwinkels, of hadden een ingang via een neptelefooncel.

Om de intieme, geheimzinnige sfeer van een speakeasy maken, richt je de ruimte in met donkere, rijke stoffen, faux bont en fluweel voor een uitbundig tintje. Zorg voor kleine, ronde tafels met witte gesteven tafelkleden en lege drankflessen als kandelaars.

Als er barmannen zijn moeten ze natuurlijk in uniform. Schenk de drank in kristallen glazen of gebruik onschuldige kleine kopjes en schoteltjes voor uw cocktails - dit was de traditionele manier om alcohol te schenken in een "speakeasy"  in de Roaring Twenties. Serveer je hapjes uit zilveren schalen en glazen platen, met glanzend rood of zwart servies.

Gebruik als decor rekwisieten zoals antieke boeken, art deco schilderijen, vintage-stijl alcohol advertenties, foto's van Al Capone, Bonnie en Clyde en andere beroemde gangsters van die tijd.

Muziek

De jaren 1920 waren het hoogtepunt van de New Orleans en Chicago jazz. Vul je playlist met authentieke 1920 muziek zoals van pianist en bandleider Jelly Roll Morton, Louis Armstrong en zijn Hot Five, cornettist Bix Beiderbecke, pianist Earl Hines, pianist James P. Johnson, en saxofonist-klarinettist Sidney Bechet.

And most of all..have fun and dance all night long 

Leave a comment

Comments will be approved before showing up.